Steppar-Jerkers brott, del 3.
Domen, straffet och livet efter det.

Bonusmaterial

Du hittar poddavsnittet på Spotify. Det är 43 minuter långt.
Det går också att lyssna på HÄR.

Den här följetongen i tre delar handlar om en verklig kriminalhistoria som utspelade sig i Västerbotten 1935. Följetongen inleds med en blodig händelse i Österjörn, vilken fick många västerbottningar att bli rädda och nu börjar myterna att frodas. Utifrån arkivmaterial och intervjuer får poddlyssnaren veta mer om det brott som begicks och följa vad som hände med offret – men framför allt med förövaren. Via arkivmaterial kommer vi nära de inblandade, olika platser i länet och landet, men också tiden för brottet.

I del 3 beskrivs domen, straffet och kort om vad som sedan hände i Erik Nordins liv. Vi besöker arkivet på Umeå universitet och får veta mer om den kände advokaten Sven Hallström. Vi ringer också upp en idéhistoriker vid Stockholms universitet som svarar på frågor om bland annat psykopati.

Här bjuder vi på sådant som inte fick plats i avsnittet eller som helt enkelt är fint att lägga till för att ytterligare sätta in berättelsen om Steppar-Jerker i ett sammanhang.

Erik Nordins brev till överläkare Kjellin, som nämns i podden.

Fotografier av och med Erik Nordin

Umedalens sjukhus

Erik Nordins syster, Helfrida Kristina, lades in på Umedalens sjukhus samma höst som Nordin begick brottet i Österjörn. Här får du veta mer om det.

Marianne Folkedotter berättar.

Mer om rättsmedicin och psykiatri

Fanns det en könsaspekt på psykopati vid den här tiden?

Annika Berg, idéhistoriker, svarar på frågan.

Var det en fördel att bli straffriförklarad jämfört i stället för dömd till fängelse?

Annika Berg svarar så här.

Läs mer! Annika Berg har skrivit boken De samhällsbesvärliga: förhandlingar om psykopati och kverulans i 1930- och 40-talens Sverige. Göteborg, Makadam, 2018.

Hur går en rättsmedicinsk undersökning till idag? Här kan du lyssna till en podd som handlar om det, producerad av Rättsmedicinalverket.

Psykiatrihistoriskt museum? Ja, det finns på St Sigfrids sjukhus i Växjö. Och det finns en bok om sjukhusets historia, skriven av Mats Höglund.

Spår av händelsen

”Jag var elva år då och i min fantasi blev Steppar-Jerker ett monster som skulle döda alla. När gubbarna i byn hälsade på var detta med flykten det alla pratade om och mina öron var öppna som lagårdsportar. Värst blev det när ryktet kom att Steppar-Jerker var på väg från Torrböle över skogen till Djupsjö där vi bodde. Då var jag säker på att vår sista stund var kommen.”

Hilmar Dalsfelt, Västerbottens Kuriren 23 mars 1996 (se nedan).

Steppar-Jerkers schottis, som noter (omslag) och på CD-skiva.

FAKTA OM LIVET I ARKIVET, STEPPAR-JERKERS BROTT, del 3

Programledare: Anna Sténs, chef Folkrörelsearkivet i Västerbotten.
Medverkande: Marianne Folkedotter, berättarantikvarie, Västerbottens museum. Robert Herrala, Nordiskt Berättarcentrum. Annika Berg, idéhistoriker Stockholms universitet.
Produktion: Demokratiska arkivet (personal vid Folkrörelsearkivet i Västerbotten och Västerbottens museum) tillsammans med Erica Dahlgren, poddproducent.