Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

När Finlands sak var vår – Västerbotten under andra världskriget

oktober 17, 2024 kl. 10:00 - 10:45

Krig, beredskap och flykt är företeelser som vi i vårt land under många år inte behövt tänka så mycket på och ännu mindre uppleva på hemmaplan. Men i och med kriget i Ukraina och det ökade säkerhetshotet har tankarna på vad ett krig skulle kunna innebära krupit närmare.

I våra arkiv finns berättelser och vittnesmål från tiden för andra världskriget som berättar om den stora mobilisering av samhället som kriget innebar. För även om vi här i Sverige inte deltog i kriget var våra grannländer och inte minst Finland i stort behov av vår hjälp.

Anna Sténs och Karin Holmgren från Folkrörelsearkivet i Västerbotten visar exempel och berättar om hur kriget påverkade den västerbottniska vardagen. I Sorsele, Åsele, Nordmaling och många fler orter runt om i länet förberedde man sig för att ta emot de stora flyktingströmmarna och satte sig i beredskap för om kriget skulle komma. Unga västerbottniska män anmälde sig som frivilliga till att strida för Finlands sak, flyktingläger och sjukhus för att ta emot flyktingar i behov av vård byggdes upp och åtskilliga frivilligorganisationer hjälptes åt i mottagningen av de ca 56 000 finska flyktingar – kvinnor, män och barn – men också kor – som kom över gränsen från Finland under hösten 1944.

Fri entré. Drop in, ingen anmälan.
Plats: Scen 4, Sara kulturhus.

Arrangemanget är en del av Berättarfestivalen 2024

Detaljer

Datum:
oktober 17, 2024
Tid:
10:00 - 10:45

Plats

Sara kulturhus
Kanalgatan 43b
Skellefteå, 93131 Sverige
+ Google Map